Conversia a o treime din datoriile Oltchim in actiuni ar putea propulsa producatorul chimic din nou in topul celor mai mari 10 companii de pe Bursa, unde se afla in 2007, cand instanta a anulat o operatiune similara derulata de AVAS.
Majorarea capitalului social al Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) prin conversia in actiuni a datoriilor fata de AVAS in valoare de 134 mil. euro ar reduce cu o treime datoriile combinatului si ar aduce pe plus capitalurile proprii si, implicit, valoarea intrinseca a actiunilor.
Mai mult, preluarea Petrochemicals Arges, firma controlata de Petrom care detine activele de petrochimie ale rafinariei Arpechim Pitesti, ar urca afacerile Oltchim la
735 mil. euro anul viitor si ar aduce compania pe profit, sustine presedintele Oltchim, Constantin Roibu. Petrochemicals Arges este principalul furnizor al Oltchim, fara care combinatul nu poate functiona la capacitate maxima si prin urmare nu poate fi profitabil.
"Prin unirea celor doua fabrici, cifra de afaceri va ajunge la 735 mil. euro anul viitor, la preturile de astazi si fara nicio investitie in plus, iar Oltchim ar realiza un profit net de 20 mil. euro", a declarat Constantin Roibu.
El spune insa ca negocierile cu Petrom nu s-au incheiat, desi compania a anuntat ca va lua un credit de 62 mil. euro, cu garantii de la Eximbank in valoare de 50 de milioane de euro pentru preluarea Petrochemicals.
De asemenea, Oltchim mai are in plan realizarea unor investitii de sute de milioane de euro pentru integrarea celor doua fabrici, obtinand saptamana trecuta si promisiunea Guvernului ca statul va garanta 80% din creditele pe care combinatul le va contracta in urmatorii ani, care se ridica la peste 300 de milioane de euro.
"Dupa investitiile pe care le vom derula in perioada 2010-2012, combinatul ar trebui sa ajunga la capacitate maxima in 2013, cand