Solutie de criza. Angajarea de forta de munca pe durata temporara reprezinta un debuseu pentru companiile presate de reducerea costurilor, dar care inca mai au proiecte punctuale pentru care au nevoie de oameni. Doar 1,2% din angajatii romani au contracte temporare de munca, spre deosebire de media europeana care trece de 10%.
Din ce in ce mai multe companii de pe plan local incep sa angajeze oameni in regim de munca temporara. Cu toate acestea, suntem departe de restul tarilor din Europa, unde procentul angajatilor temporari este cu mult mai mare. La sfarsitul anului trecut numai 1,2% dintre angajatii romani aveau un contract temporar de munca, adica 77.000 de persoane, dintre cei peste 25 milioane de angajati din cadrul Uniunii Europene care lucreaza in acest regim, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistica al UE.
Multe dintre companiile locale nu apeleaza la serviciile de munca temporara, fie pentru ca nu stiu ce inseamna acest lucru, dar si pentru ca au impresia ca o astfel alternativa ar fi mai costisitoare decat a lucra cu propriii angajati. Reducerile de costuri apar insa in conditiile in care angajatorul nu investeste in trainingul sau in fidelizarea prin beneficii a angajatilor in leasing de personal.
Vestea buna este insa ca unele companii au inceput deja sa acorde mai multa atentie acestui mod de lucru, facand angajari numai pentru perioadele in care chiar au nevoie de oameni. Vestea proasta este ca numarul acestor angajari nu este inca suficient de mare.
100 de angajati temporari lucreaza pentru Garanti Bank
Garanti Bank, sucursala locala a uneia dintre cele mai mari banci din Turcia, are in prezent peste 100 de angajati in regim de munca temporara, pe langa cei 650 de angajati permanenti. Motivul pentru care banca a preferat sa angajeze oameni in acest regim este faptul ca trebuie sa acopere volumul de munc