Managerii din filialele din provincie ale multinationalelor prefera sa ramana intr-o zona apropiata de casa daca raman fara job decat sa opteze pentru o pozitie - poate chiar mai bine platita - in Capitala. Motivul: si-au creat deja un statut in zona, sunt cunoscuti la nivel local si sunt obisnuiti sa primeasca oferte salariale tentante in regiunea in care locuiesc.
"Managerii care raman fara locul de munca si care au o evolutie profesionala foarte bine consolidata prin prisma unor pozitii-cheie in companii multinationale din provincie prefera sa ramana intr-o zona foarte apropiata resedintei din mai multe motive: statutul creat in timp pe plan local, ofertele de job tentante in provincie sau au si alte surse de venit. Unele motive invocate sunt de natura personala", apreciaza Bogdan Toth, general manager in cadrul companiei de consultanta in management HR4U din Timisoara.
Cei din Vest se muta cel mai greu
Un alt motiv ar putea fi de natura personala, intrucat o mare parte din ei si-au creat un stil de viata foarte confortabil, care include, de exemplu, iesiri din tara la sfarsit de weekend. Managerii din vestul tarii locuiesc foarte aproape de orase ca Budapesta sau Viena si, de aceea, cei din Timisoara care vor sa se mute aleg orase ca Oradea sau Cluj, adauga Toth.
Mai mult, managerii din provincie au posibilitatea de a-si trimite copiii la studii in strainatate sau beneficiaza de multiple oportunitati de recreere si agrement pentru familie in zone apropiate de regiunea in care locuiesc.
Pe de alta parte, nici angajatorii nu se inghesuie sa recruteze manageri din provincie pentru filialele din Capitala, deoarece considera ca nu au experienta necesara.
"Pentru sucursalele din Bucuresti preferam sa angajam manageri locali datorita background-ului si experientei precedente. Un alt motiv ar fi ca majoritatea aplicatiilo