Doctorii Harry Mironescu şi Yair Miron, precum şi Cecilia Borzea, care se ocupa cu relaţii cu clienţii la clinica Sabyc, din Bucureşti, au primit mandate de arestare, după ce au fost reţinuţi sub acuzaţia de trafic de celule umane. În schimbul a 800-1.000 de lei, clinica Sabyc colecta ovocite de la femei de etnie romă şi le folosea la fertilizări in-vitro.
1.200 de fertilizări
Clinica a realizat aproape 1.200 de fertilizări in-vitro în ultimii ani, după cum se precizează pe site-ul clinicii. La percheziţii, anchetatorii au descoperit o bancă de spermă, ovule şi de embrioni, care nu fusese declarată autorităţilor din sănătate, dar despre a căror existenţă se face referire pe situl clinicii. Mai mult, de serviciile medicale oferite de această clinică au beneficiat, contra unor sume între 10.000 şi 15.000 de euro, cel puţin câteva sute de cupluri mai ales din Israel şi Germania.
În momentul descinderii DIICOT, în clinică erau 30 de femei din Israel care făceau tratamente sau se pregăteau pentru fertilizare. Poliţiştii au mai descoperit la sediul clinicii din Piaţa Victoriei un catalog cu fişe falsificate ale donatoarele, în care nu se specifica etnia acestora şi erau modificate trăsăturile lor.
800 de lei pentru ovocite
Majoritatea donatoarelor erau femei tinere, între 15 şi 30 de ani, de etnie romă, conform procurorilor DIICOT. Ele donau ovocite numai după ce urmau un tratament hormonal, sub supravegherea medicilor clinicii Sabyc.
„Am primit 800 de lei”, a declarat o femeie, susţinând că nu avea habar că ceea ce face este ilegal.
Fără autorizaţie
Clinica a fost înfiinţată acum 10 ani, dar autorităţile susţin că Sabyc are autorizaţie de-abia de o săptămână.Clinica a încercat de mai multe ori să obţină această autorizaţie, dar, din cauza neregulilor, a reuşit de-abia s