În a doua jumătate a anului ar trebui cheltuite două treimi din banii publici destinaţi infrastructurii. O ţintă greu de atins, dar pentru care se ia în calcul mărirea deficitului bugetar. Aproape 13 miliarde de lei (peste trei miliarde de euro) din fonduri publice au ajuns, în prima jumătate a acestui an, în proiecte de infrastructură. Suma reprezintă circa o treime din banii prevăzuţi a fi cheltuiţi în acest an pentru construcţia sau modernizarea de drumuri, reţele de apă,
În a doua jumătate a anului ar trebui cheltuite două treimi din banii publici destinaţi infrastructurii. O ţintă greu de atins, dar pentru care se ia în calcul mărirea deficitului bugetar.
Aproape 13 miliarde de lei (peste trei miliarde de euro) din fonduri publice au ajuns, în prima jumătate a acestui an, în proiecte de infrastructură. Suma reprezintă circa o treime din banii prevăzuţi a fi cheltuiţi în acest an pentru construcţia sau modernizarea de drumuri, reţele de apă, şcoli, spitale sau sisteme de irigaţie (în total, aproximativ zece miliarde de euro).
Câştigătorii primului semestru sunt bugetele locale, transporturile, agricultura şi dezvoltarea regională. „Au fost alocate şi plătite efectiv, în primele şase luni, 1,073 miliarde de lei din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţelor (MDRL) pentru proiectele de infrastructură“, ne-au declarat reprezentanţii MDRL, precizând că execuţia bugetară pe primul semestru a fost de 99%.
Nu toate ministerele stau, însă, la fel de bine, ceea ce l-a determinat pe premierul Emil Boc să anunţe că va încerca să „mute“ banii prevăzuţi pentru infrastructură în trimestrul al patrulea către trimestrul al treilea, chiar şi cu riscul creşterii deficitului bugetar. „Trebuie să avem mai mult curaj în abordarea deficitului pe infrastructură. Orice leu cheltuit în infrastructură se întoarce cu beneficii înzecite“, a afirmat