Gastronomii, gurmanzii sau pur şi simplu cinefilii au putut urmări, în acest weekend, 20 de scurtmetraje cu şi despre mâncare la Târgul Ţăranului şi la Muzeul Ţăranului Român Documentar, ficţiune, film experimental, film conceptual. Câte puţin din fiecare gen, toate gravitând însă, mai mult sau mai puţin relevant, în jurul temei centrale – mâncarea. De la semnificaţia culturală a ritualului preparării halvalei la abordări cultural diferite ale ceaiului, la o imagine „stilizată” a bulimiei. Varietatea abordărilor şi eventualele incongruenţe se datorează faptului că scurtmetrajele fac parte dintr-un concurs la care au putut fi înscrise orice filme ce ating tema culinară.
Iniţiativa proiecţiilor din Bucureşti aparţine asociaţiei culturale Control N, reprezentanta în România a Nisi Masa - o reţea de asociaţii europene ce promovează cinema-ul în rândul tinerilor - şi face parte din proiectul intitulat „A matter of taste”. În cadrul acestui proiect, din aproape 200 de înscrieri într-un concurs al filmelor pe tema mâncării, au fost selectate 20 ce vor participa în continuare la Festivalul de Film de la Lago (Italia, 24-31 iunie 2009). În cadrul acestui festival, după o sesiune de dezbateri şi evenimente culinare speciale, va fi desemnat cel mai bun film şi implicit câştigătorul acestui proiect.
Faptul că singurul numitor comun al celor 20 de scurtmetraje este referirea la tradiţii culinare sau mâncare, şi asta nu întotdeauna, face ca, probabil, decizia cu privire la câştigătorul acestui concurs să fie una problematică. Niciun termen de comparaţie nu există între analiza necizelată din reportajul „McRussia”( Romania-Bulgaria-Germania 2008), „Stort”(Olanda, 2008), care e mai degrabă o piesă de video art decât scurtmetraj de ficţiune, şi comedioara „Cravings” (Suedia, 2008). Dar, pentru un spectator la proiecţii, melanjul a fost mai degrabă un aspec