Peste jumătate din populaţia Republicii Moldova susţine aderarea ţării la Uniunea Europeană, dar nu şi la NATO. Aşa reiese dintr-un sondaj de opinie publicat luni, 20 iulie. Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, 66% din populaţie s-ar pronunţa "pentru", 16 procente, "împotrivă", iar 13% ar fi indecişi.
Peste jumătate din populaţia Republicii Moldova susţine aderarea ţării la Uniunea Europeană, dar nu şi la NATO. Aşa reiese dintr-un sondaj de opinie publicat luni, 20 iulie.
Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, 66% din populaţie s-ar pronunţa "pentru", 16 procente, "împotrivă", iar 13% ar fi indecişi.
Doar 21% dintre moldoveni cred că o eventuală aderare la NATO ar fi cea mai bună soluţie pentru asigurarea securităţii Republicii Moldova. Mai mult de jumătate dintre cetăţeni se pronunţă pentru neutralitatea ţării.
Peste jumătate din populaţie consideră că partenerul strategic de bază al Republicii Moldova trebuie să fie Rusia, în timp ce numai 11 procente se pronunţă pentru un parteneriat strategic cu România.
Aproape trei sferturi dintre moldoveni consideră că Republica Moldova are relaţii bune şi foarte bune cu Rusia, în timp ce peste 58% spun că relaţiile cu România sunt deteriorate sau foarte deteriorate.
Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin şi fostul preşedinte comunist al Parlamentului, acum şef al Partidului Democrat, Marian Lupu beneficiază de cea mai mare cotă de încredere din partea populaţiei.
Voronin este în continuare politicianul în care moldovenii au cea mai mare încredere, beneficiind de sprijinul a aproape 18% dintre cei chestionaţi, în scădere însă cu patru-cinci procente faţă de luna martie.
Lupu primeşte încrederea a 11% dintre cei int