În curând, bătrânii îi vor depăşi numeric pe cei tineri, a dezvăluit luni un grup de cercetători din Statele Unite ale Americii, citat de Reuters. Ei au mai anunţat că numărul persoanelor în vârstă se află în cea mai rapidă creştere de până acum. O populaţie îmbătrânită va determina o sporire a costului pensiilor şi sistemului de sănătate, forţând o creştere semnificativă a cheltuielilor publice. Creşterea economică ar putea suferi o încetinire, atât în ţările bogate, cât şi în cele sărace.
Numărul persoanelor cu vârsta de 65 de ani sau mai mare a ajuns la circa 506 milioane la mijlocul anului 2008, potrivit Biroului pentru Recensământ al SUA. Această cifră se va dubla, ajungând la 1,3 miliarde până în anul 2040. Bătrânii vor constitui, în acest fel , 14% din populaţia totală a globului.
"În curând, persoanele cu vârsta de 65 de ani sau mai mare vor depăşi numeric copiii cu vârste sub cinci ani, pentru prima oară în istorie" , se menţionează în raportul realizat de Kevin Kinsella şi Wan He, membri ai Biroului pentru Recensământ al Statelor Unite.
Potrivit raportului, în multe ţări persoanele cu vârsta de 80 de ani sau mai mare reprezintă segmentul cu cea mai rapidă creştere din totalul populaţiei. La nivel global, se estimează că acest grup al "bătrânilor cei mai bătrâni" va creşte cu 233% între anii 2008 şi 2040.
În raportul cercetătorilor americani se apreciază că, în cazul în care ţările vor aborda strategiile potrivite, populaţia cu tendinţă de îmbătrânire ar putea crea oportunităţi pentru creşterea economică. Cercetătorii americani citează şi un raport din anul 2006 al Comisiei Europene, în care se afirma că o creştere a costurilor pentru pensii, pentru sistemul de sănătate şi îngrijire pe termen lung va determina şi o creştere importantă a cheltuielilor publice, forţând totodată şi o încetinire a creşterii pro