Fondurile de pensii de pe pilonul II au ajuns sa aiba la sfarsitul lunii iunie doar 8% din investitii in depozite bancare, fata de iunie 2008 cand peste 43% din plasamente erau sub forma de depozite.
O mare parte din banii din depozite s-au mutat catre obligatiuni corporative (listate pe burse straine), in conditiile in care randamentele acestora pe piata secundara au crescut foarte mult din toamna anului trecut. Ponderea obligatiunilor corporative in totalul portofoliilor fondurilor de pensii a crescut pana la 27% de la 7% in iunie anul trecut.
"Dupa falimentul Lehman Brothers (din septembrie anul trecut - n.r.), randamentele obligatiunilor pe piata secundara au fost in crestere", spune Horia Braun, director de investitii la ING Fond de Pensii.
Fug de riscul ridicat
Fata de decembrie 2008 si investitiile in actiuni sunt acum mai mari, de la 1% la 4%, insa acestea fiind cele mai riscante sunt luate cu prudenta de fondurile de pensii din piata.
"Criza financiara a determinat o mai mare atentie la realizarea plasamentelor. Am incercat sa ne ferim de plasamente cu preturi volatile. Am evitat sa investim masiv in actiuni, pentru un fond mai mic e mai usor, dar pentru un fond de pensii cu active mai mari, pentru un "elefant", este greu sa mai iasa de pe Bursa daca preturile incep sa scada", spune Horia Braun.
Totalul activelor fondurilor de pensii de pe pilonul II era la sfarsitul lunii iunie de 1,5 mld. lei (357 mil. euro), iar acestea cresc lunar cu valoarea contributiilor obligatorii lunare.
ING Fond de Pensii este cel mai mare jucator pe piata pensiilor private, cu active de 613 mil. lei (146 mil. euro), adica 39% din totalul pietei.
Fondul avea la sfasitul lunii iunie investitii de doar 2% din totalul protofoliului in depozite bancare (incluzand sumele in curs de decontare), 55% in titluri de stat si 30% in