Creştinii îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Prooroc Ilie, cunoscut în popor drept „sfântul care aduce ploi, tunete şi fulgere”. Mii de pietreni au mers în această dimineaţă la bisericile
Creştinii îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Prooroc Ilie, cunoscut în popor drept „sfântul care aduce ploi, tunete şi fulgere”. Mii de pietreni au mers în această dimineaţă la bisericile care-i poartă hramul.
Una dintre acestea este biserica nouă a Mănăstirii Bisericani. „Conform Vechiului Testament, nici măcar Dumnezeu nu a putut să dezlege cerurile legate de Ilie Tezviteanu, astfel că timp de trei ani şi jumătate nu a plouat nicio picătură şi nu a fost nici rouă, spre a-i pedepsi pe evrei, care renunţaseră la credinţa adevărată şi se închinau la idoli“, a spus Serafim Mihali, stareţul Mănăstirii Bisericani.
Aveţi grijă la trăsnete
În popor, se aşteaptă ca în această zi să plouă cu tunete şi fulgere, fiind totodată momentul din care dogoarea verii începe să scadă. „La o săptămână după Ilie vine Pintilie, adică Sfântul Pantelimon, şi vara începe să se ducă“, ne-a spus Paraschiva Anton, în vârstă de 60 de ani.
Preoţii consideră că este bine ca această sărbătoare să fie respectată de creştini. „Sfântul Ilie este legat, în tradiţia populară, de foc şi de electricitatea naturii. Fiind sezonul fânului, este bine să se respecte sărbătoarea pentru că în această perioadă a anului s-au întâmplat multe accidente din cauza trăsnetelor, mai ales în uneltele de muncă“, a spus preotul Mihai Oancea de la Almaş.
Sărbătoare în Ceahlău
Printre lăcaşurile de cult din judeţul Neamţ care au astăzi, de Sfântul Ilie, hramul se numără biserica din lemn a schitului din satul Vama, comuna Tarcău, biserica Parohiei Agârcia, biserica schitului Daniil Sihastru, situat la şase kilometri sud-vest de Mănăstirea Sihăstria, şi biserica schitului Cerebuc de