Conform unui raport al Băncii Mondiale, 75% dintre românii săraci locuiesc la ţară, deşi agricultura „învechită” are potenţial. Sursa: Reuters
Cu toate că avem o suprafaţă mare de terenuri arabile şi o climă prielnică, agricultura românească este fragmentată şi învechită şi are nevoie de investiţii mari ca să devină competitivă, se arată într-un raport al Băncii Mondiale (BM). În acest sens, fermierii români trebuie să profite şi să folosească fondurile europene în valoare de 14,5 miliarde de euro disponibile până în 2013, prin Politica Agricolă Comună, potrivit Strategiei de Parteneriat a Băncii Mondiale cu România.
Dezvoltarea satelor este esenţială şi pentru reducerea sărăciei. Conform documentului, sărăcia rămâne concentrată în grupurile vulnerabile, în special la sate, unde trăiesc trei sferturi dintre românii săraci. Anul trecut, circa 1,2 milioane de români trăiau în sărăcie absolută, după ce, în 2007, numărul acestora fiind de 2,1 milioane de persoane. Experţii BM estimează că, din cauza crizei, ponderea românilor care trăiesc în sărăcie absolută va creşte de la 5,7% în 2008 la 7,4% în 2009, iar cea a copiilor aflaţi în această situaţie va avansa de la 7,8% anul trecut la 10,7% în acest an. Categoriile sociale cele mai supuse riscului de sărăcie sunt „în afară de zonele rurale, copiii, în special cei din familii mari, tinerii, romii, şomerii şi cei care sunt propriii angajaţi, în special în agricultură”, spune raportul BM.
În replică, Ilie Sârbu, ministrul agriculturii, a declarat că menţiunile raportului referitoare la agricultură nu sunt noi. El a precizat, citat de Mediafax, că s-a încercat între anii 2001-2004 adoptarea unei legi de comasare a terenurilor, care a întâmpinat însă rezistenţa agricultorilor.
Ineficienţa sistemului românesc de transport
Sectorul transporturilor nu a fost reformat î