Ultimul barometru de opinie publică făcut public luni la Chişinău este plin de surprize. Deşi 67% din cetăţeni sunt nemulţumiţi de modul cum e guvernată actualmente Republica Moldova, comuniştii se menţin pe prima poziţie în top, cu 31% din voturi. Conform rezultatelor sondajului, în Parlamentul care va rezulta din alegerile anticipate de la 29 iulie, comuniştii vor avea 51 sau 52 de mandate, iar opoziţia democrată 49 sau 50 din totalul de 101.
Este de aşteptat ca acest sondaj realizat la comanda Institutului de Politici Publice (instituţie creditată până acum cu încredere) să provoace comentarii extrem de dure din partea unor concurenţi electorali. Din sondaj transpar mişcări electorale bruşte deloc specifice alegătorilor din Republica Moldova. De exemplu, partidul Alianţa Moldova Noastră, care la alegerile de la 5 aprilie a acumulat 9,7% din voturi şi a fost una dintre cele trei formaţiuni politice care "nu au trădat" atunci când s-a încercat alegerea unui preşedinte comunist, de data aceasta, conform sondajului, ar rămâne în afara Parlamentului.
În schimb, Partidul Democrat, la conducerea căruia a venit ex-comunistul Marian Lupu, a sărit peste pragul electoral şi ar acumula, conform sondajului, 9,6%. De menţionat că persoane care anterior activau în calitate de experţi la Institutul de Politici Publice se regăsesc actualmente pe lista de candidaţi a Partidului Democrat.
Mai mult, ex-comunistul Marian Lupu şi comunistul Vladimir Voronin conduc în topul încrederii manifestate de cei chestionaţi. Din luna martie până în prezent, popularitatea lui Voronin a scăzut 5%, şi a ajuns la 17,8%, iar a lui Marian Lupu a crescut cu 5,3% până la 11%.
Pe poziţia a treia în topul popularităţii se situează primarul liberal de Chişinău, Dorin Chirtoacă, cu 10%. Între altele, PL, al cărui vicepreşedinte este Dorin Chirtoacă, este singurul partid care a re