„Felicitări, aţi câştigat un BMW!“, te anunţă un SMS primit pe telefonul mobil. Daţi crezare unui asemenea mesaj? Dacă da, aveţi 99% şanse să fiţi păcăliţi de nişte puşcăriaşi.
Pare incredibil, dar e adevărat: înşelăciunea cu câştiguri ipotetice, care vi se oferă doar dacă încărcaţi cartele telefonice ori trimiteţi bani într-un cont, mai ţine. Îi cad pradă doljeni din toate categoriile sociale, de la agricultori şi femei de serviciu până la ingineri, medici şi chiar... poliţişti.
Ofertă cu dedicaţie
De multe ori, „atacul“ începe cu un telefon prealabil, de genul: „Suntem de la firma de telefonie mobilă X şi dorim să vă anunţăm că vă vom suspenda telefonul întrucât nu aţi achitat ultima factură telefonică“. Apelul vine fie de pe un număr ascuns, fie de pe un număr de telefon obişnuit, de zece cifre, semne clare că este vorba de o înşelăciune, întrucât companiile de telefonie îşi apelează întotdeauna clienţii de pe numere scurte, de trei sau patru cifre.
Încercând de zeci sau sute de ori, escrocii găsesc până la urmă câte un individ credul. Speriat, omul încearcă să-l convingă pe interlocutorul necunoscut că şi-a plătit factura, comunicându-i - „pentru verificări“ - cu prea mare uşurinţă numele şi adresa, seria şi numărul actului de identitate ori codul numeric personal.
Alţii susţin că au informaţiile privind identitatea clientului trecute greşit în „baza de date“, iar victimele le spun că nu sunt corecte şi le dau pe cele reale. Intrând în posesia datelor de identitate, escrocilor le e apoi mai uşor să se facă crezuţi de potenţialele victime, pentru că un SMS care conţine datele tale de identitate sau un apel primit de la o persoană care ştie precis cui i se adresează este greu să nu fie luat în seamă.
Tentaţii prin telefon
Cu sau fără datele de identitate ale victimelor, aceştia trimit apoi SMS-uri. Ca