Bancpost are o pozitie confortabila pe lichiditate, avand depozite atrase de la clienti mai mari decat plasamentele din bilant, atat pe lei, cat si pe valuta. Dobanzile urcasera la niveluri nesustenabile, spune Mihai Bogza, seful bancii.
Bancpost, o banca din top zece detinuta de grupul financiar elen EFG Eurobank, a redus drastic dobanzile la depozitele in lei, coborandu-le la niveluri de 7% pe an, adica sub rata cheie la care BNR ofera credite de refinantare, setata la 9% pe an.
Mihai Bogza, seful Bancpost, spune ca in conditiile in care inflatia a coborat deja la 5,9% iar perspectivele sunt de scadere in continuare, dobanzile platite la depozite ar trebui sa urmeze tendinta.
"Un nivel ridicat al dobanzilor la depozite nu este sustenabil pe termen lung. Dobanzile trebuie sa fie real pozitive, dar in comparatie cu inflatia anticipata pentru perioada viitoare. Daca inflatia anuala va cobori spre 5%, asa cum anticipeaza BNR, un nivel al dobanzilor peste 7%-8% pe an nu se justifica", spune Mihai Bogza, presedinte si director general al Bancpost.
Banca pastreaza totusi doua produse de economisire, pe trei si douaspreze luni, la care plateste dobanzi mai mari, de 11,5% pe an si respectiv 10,5% pe an.
In mod normal, dobanzile platite de banci clientilor pentru atragerea de depozite ar trebui sa fie sub dobanda la care se pot refinanta de la BNR. Pe fondul competitiei puternice pentru atragerea de resurse, aparuta din toamna trecuta, bancile dusesera insa dobanzile mult mai sus.
Spre exemplu, Bancpost platea nu mai departe de inceputul lunii iunie dobanzi cuprinse intre 13,5% si 15% pe an. "De cateva luni bune nivelul depozitelor atrase se afla peste cel al plasamentelor, atat la lei, cat si la valuta. Nu avem o problema de lichiditate. Acest gap pozitiv va creste semnificativ pe 24 iulie, cand se va elibera o sum