Raportul Comisiei Europene asupra justitiei inventariaza si lupta impotriva coruptiei la nivel local, iar evaluarea expertilor europeni arata ca, in 2008, doar 15% dintre cele 837 de plangeri rezolvate de comisia disciplinara au fost facute de cetateni. Doar 9 dintre ele au fost semnalate de oameni din interiorul institutiilor sub anonimat (whistleblowers), sau avertizori de integritate, cum sunt ei denumiti in lege. Laura Stefan, coordonator anticoruptie SAR, a explicat pentru HotNews.ro ca legea nu functioneaza “pentru ca avertizorii de integritate au de suferit daca semnaleaza cazuri de coruptie, desi formal sunt protejati prin lege”.
Proiectul de raport al CE arata ca exista o lipsa de initiativa in detectarea coruptiei la nivel local si o relaxare a inspectorilor in serviciile de sanatate si educatie regionale, dar si in ceea ce priveste autoritatile fiscale si corpurile de control din aceste institutii.
In privinta sanctionarii functionarilor publici pentru coruptie, comisia disciplinara a Agentiei Nationale a Functionarilor Publici a solutionat 837 de plangeri in 2008, si a impus 375 de sanctiuni, dintre care majoritatea au fost avertizari scrise, doar 38 de cazuri s-au lasat cu demiteri si 48 au fost deferite justitiei. "Surprinzator, putine plangeri au fost facute de cetateni, doar 15% dintre ele, si doar 9 de oameni din interiorul institutiilor sub anonimat (whistleblowers)", arata proiectul documentului consultat de HotNews.ro.
Majoritatea plangerilor sunt facute de managementul institutiilor sau de sefii acestora, iar procurorii primesc surprinzator de putine notificari in urma controalelor interne sau ale corpurilor de audit din institutii. La fel de putine notificari sunt din partea Curtii de Conturi.
Comisia recomanda intarirea in interiorul institutiilor a politicilor privind avertizorii de integritate din