La 20 de ani de la revoluţia din decembrie 1989, condiţiile în care a fost declanşată insurgenţa împotriva regimului comunist rămân încă neelucidate, comentează ziarul The Observer. Ed Vulliamy, jurnalist la The Observer, a revenit la Bucureşti, după 20 de ani, pentru a relata despre cea mai misteriosă cădere a unui regim comunist. El a stat de vorbă cu oamenii pe care i-a cunoscut în 1989 sau care au fost implicaţi în evenimente.
Unul dintre aceştia este Dorin-Marian Cârlan, unul dintre cei trei care i-au executat pe soţii Ceauşescu în ziua de Crăciun. Potrivit acestuia, revoluţia română nu a fost ceea ce a părut. " Cel care a condus aparent insurgenţa şi i-a succedat lui Ceauşescu, Ion Iliescu, a fost acuzat în mod frecvent că a condus mai mult o lovitură de stat decât o revoltă ", sugerează Cârlan pentru The Observer.
The Observer reaminteşte şi că " momentele execuţiei au fost televizate, transmise în România şi în întreaga lume ca dovadă că o eră s-a încheiat, că cea mai turbulentă şi violentă dintre revoluţiile care au înlăturat comunismul în Europa de Est în 1989 şi-a atins obiectivul imediat ".
Revoluţia a fost regizată
Un alt personaj chestionat de jurnalistul britanic este Codruţa Cruceanu, fost curator la Muzeul Naţional de Artă, devenit scenă a luptelor din decembrie. "Încă nu ştim tot adevărul şi mă întreb dacă îl vom şti vreodată (...) Ceea ce ştim, totuşi, este că totul a fost teatru într-o măsură - că a fost regizat", spune ea, adăugând că i-a rămas în minte o frază de a lui Iliescu: " Într-o ţară ca România era imposibil să aibă loc o Revoluţie, aşa că a fost vorba de ceva regizat ".
Revoluţia a fost a oamenilor, însă ei au fost înşelaţi
Actorul român Ion Caramitru îşi reaminteşte evenimentele din decembrie 1989 cu tristeţe. " A fost o revoluţie a oamenilor