Una dintre cele mai importante instituţii din judeţul Mehedinţi, care ar trebui să respecte normele de funcţionare şi să beneficieze de toate dotările necesare, stă să pice. Este vorba despre clădirea Maternităţii din Drobeta Turnu Severin. Aici se nasc anual peste 2.000 de copii, iar proaspetele mămici, care nu au posibilitatea să nască în alt oraş, sunt nevoite să stea în saloane cu tencuiala căzută, în paturi şi lenjerii uzate, iar aparatura lipseşte.
Structura de rezistenţă a clădirii este şubredă, iar autorizaţia de funcţionare a fost retrasă acum 15 ani. Aparatura folosită pentru aducerea pe lume a micuţilor este veche de 30 de ani.
Campanie de strângere de fonduri
Prefectul judeţului Mehedinţi, Ion Mîţu, a vizitat clădirea Maternităţii şi a constatat condiţiile precare în care sunt tratate femeile şi starea deplorabilă a imobilului. Nici la capitolul dotări cu instrumente şi materiale sanitare nu stă mai bine. „Consider că situaţia actuală este consecinţa faptului că două treimi din fondurile Spitalului Judeţean se duc la spălătorie, pe prepararea hranei şi pe alte contracte păguboase care există de ani buni. În loc să fie alocate fonduri cu prioritate pentru dotările cu aparatură sanitară şi instrumentele necesare, banii sunt canalizaţi către câteva firme care «căpuşează» Sănătatea mehedinţeană. În prezent, o reabilitare a acestei clădiri este exclusă, deoarece fondurile vor fi folosite pentru finalizarea noului bloc materno-infantil. Dar, până când va fi gata noua clădire, trebuie să ne asigurăm că maternitatea funcţionează în condiţii bune şi nu punem în pericol viaţa gravidelor şi a nou-născuţilor. A existat şi un dezinteres din partea autorităţilor locale. Îmi amintesc că în anul 2005 au fost alocate 600.000 de lei maternităţii. Consiliul judeţean nu a fost în stare să îi cheltuiască şi fondurile au fost pierdute“, a decla