Bunele relaţii ale liderului de la Chişinău cu Moscova sunt o aparenţă întreţinută de acesta pe cheltuiala Moldovei, cred comentatorii. Sursa: Reuters
Preşedintele Vladimir Voronin a bifat sâmbătă o vizită la Moscova, cu puţin înaintea alegerilor de pe 29 iulie din Moldova, dar bunele sale relaţii cu Rusia sunt „un mit”, cred analiştii contactaţi de EVZ. Voronin a asistat alături de Dmitri Medvedev şi de alţi patru preşedinţi din Comunitatea Statelor Independente la o cursă de cai, dar nu a avut o discuţie separată cu liderul rus. El nu e ajutat nici de faptul că împrumutul promis de Moscova - şi salutat ca o victorie - a fost amânat.
Într-un interviu acordat la Europa Liberă, săptămâna trecută, preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat îndoiala „că Moscova e atât de angajată alături de Voronin pentru a fi ostilă României datorită relaţiilor România-Moldova”.
Lupta pentru supravieţuire
„Voronin nu e susţinut, ci folosit de Moscova”, apreciază Oazu Nantoi, director în Institutul de Politici Publice de la Chişinău. „Voronin a încercat să promoveze mitul susţinerii din partea Rusiei, iar Moldova nu a avut decât de pierdut”, crede analistul. La pierderi, el menţionează declaraţia semnată în martie de Voronin şi liderul transnistrean Igor Smirnov. Documentul aproba, practic, prezenţa trupelor ruse în Transnistria pe termen nelimitat şi ridica Tiraspolul la rang de partener egal în negocierile privind statutul regiunii.
Nantoi crede că recenta vizită a lui Voronin la Moscova e o „mişcare stângace”. S-a prezentat într-un grup „cam dubios”, spune analistul, arătând spre liderii regiunilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, care au participat alături de preşedinţii din Kazahstan, Tadjikistan, Azerbaidjan şi Armenia.
Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor, vede chiar o tensi