Se spune ca, in urma cu 40 de ani, primul pas pe luna a tinut intreaga suflare in fata micului ecran. In Romania, "erau relativ putini cei care aveau televizoare si foarte multi cei care aveau aparate de radio", spune Ion Ghitulescu. Crainicul Radiodifuziunii a fost cel care, alaturi de Catinca Ralea, a transmis in direct aselenizarea si cele mai importante momente ale misiunii Apollo 11. Ion Ghitulescu povesteste pentru HotNews.ro ce a insemnat acest moment pentru el si pentru radio, de ce nu a intervenit cenzura comunista si ce-au facut americanii ca totul sa mearga struna.
Rep: Sunteti cunoscut de publicul roman indeosebi ca jurnalist sportiv. Cum ati ajuns sa realizati, la Radio Romania, aceasta transmisie alaturi de Catinca Ralea?
Ion Ghitulescu: Evenimentul a avut loc in 1969, iar eu incepusem inca din 1967 sa prezint matinalul, pe langa emisiunile de sport. Era socotita emisiunea cu cel mai mare succes la acea vreme. Si atunci am fost chemat de conducerea redactiei Actualitati si mi s-a propus sa fiu moderatorul acestor transmisii. Bineninteles ca mi-am facut echipa.
Prima persoana pe care am ales-o a fost Catinca Ralea, pe atunci sefa sectiei de emisiunii in limba engleza de la Radio Romania. O excelenta vorbitoare de limba engleza si traducatoare din limba engleza. Si alaturi de ea, un om de specialitate, un fizician. Cei de la redactia de stiinta mi-au recomandat un eminent profesor universitar de fizica, Ion Pascaru, care intre 1961 si 1966 a scos vreo cinci carti avand ca tema spatiul cosmic, zborul in Cosmos, vehicule extraterestre, etc. Un fel de Jules Verne modern. In 1972 a plecat in SUA si de atunci nu mai stiu nimic de el.
Rep.: Ce a insemnat aceasta transmisie pentru dumneavoastra, ca jurnalist de radio pus sa relateze un moment istoric descris drept evenimentul care i-a tinut pe toti romanii in fata televizoa