Estimarile AMPOSDRU, autoritatea de management care gestioneaza fondurile europene pentru resurse umane, arata ca mai mult de 80% din cei carora li s-au aprobat proiectele depuse anul trecut sunt institutii publice, la polul opus aflandu-se companiile private, care au castigat pana acum finantari pentru numai 57 de proiecte.
"Cei mai multi beneficiari sunt institutiile de stat pentru ca acesta este si specificul Fondului Social European si al programului pentru dezvoltarea resurselor umane, aici fiind vorba despre elemente legate de educatie, despre integrarea pe piata muncii, despre someri, iar fondurile sunt destinate proiectelor regionale si interregionale, care pot fi derulate de institutii mari", sustine Alexandru Fratean, secretar de stat in cadrul Ministerului Muncii, responsabil cu afacerile europene si relatiile externe.
Situatia referitoare la numarul exact al celor care vor primi fonduri europene pentru resurse umane nu este finalizata inca, iar rezultatele furnizate de AMPOSDRU arata ca numai 523 de proiecte au fost aprobate anul trecut din cele peste 2.800 de proiecte depuse. Alti 746 de potentiali beneficiari stau in stand-by, pentru ca nu stiu inca daca proiectele le-au fost aprobate sau nu, deoarece nu s-a incheiat inca raportul de evaluare.
Proiectele statului sunt mai bune
Pana acum, numai 304 de beneficiari au incheiat deja contractele, iar majoritatea celor care vor obtine bani europeni (172) sunt institutiile publice, reprezentate de ministere, departamente sau agentii care functioneaza in subordinea acestora, autoritati locale, universitati sau scoli. Companiile private au obtinut chiar mai putine aprobari (57) decat ONG-urile, care au castigat 60 de proiecte in cadrul aceluiasi program.
"Se observa o diferenta de calitate a proiectelor, pentru ca institutiile statului apeleaza la firme de consultanta pe