Revoluţia Ecaterinei Andronescu s-a încheiat înainte de a începe. Intenţia ministrului Educaţiei de a reforma sistemul s-a izbit în scurt timp de opoziţia partidului, speriat întrucâtva de pierderea unor potenţiali votanţi la prezidenţialele din toamnă. Cu ani în urmă, se spunea că România ocupă un loc codaş în clasamentul ponderii studenţilor. Între timp, "fabricile de avocaţi şi economişti" - cum multora le place să le spună - au prosperat şi ţara s-a umplut de diplome.
Dar la ce e bună azi patalamaua? Goana după diplome face ca preţul şcolarizării să rămână neschimbat în universităţi, într-o perioadă de criză care a speriat destui întreprinzători. Aşadar, investiţia rămâne mare, la fel ca şi riscul nerecuperării ei într-un viitor apropiat. E drept, recesiunea începe să cearnă între calitatea absolvenţilor, dar selecţia nu se face încă după aceleaşi reguli valabile pentru toată lumea.
Între timp, criza muşcă tot mai tare din economia care "duduia" anul trecut şi, de la o creştere de 7 la sută, trecem brusc la o scădere de 7 la sută a producţiei, după cum ne măsoară suflul cei de la FMI. Mai mult, sunt semne care arată că ce e mai rău urmează să vină. O spun, cu aerul resemnat al medicului care vine cu veşti proaste, mai multe nume din domeniul financiar. Însă românii nu au nevoie să le spună alţii ce văd: aceleaşi preţuri, dacă nu chiar mai mari în magazine şi pieţe, mai mulţi cerşetori pe stradă, ba chiar şi ouă aruncate spre premier. Premierul nu a fost atins şi a admis râzând că trebuie să se aştepte şi la asta din cauza efectelor crizei. Oare ce urmează după ouă?
Astăzi, ministrul Educaţiei va fi pus la punct în Biroul Permanent al PSD de lideri ai partidului precum titratul Marian Vanghelie pentru îndrăzneala de a încerca o remediere tardivă a situaţiei din învăţământul superior privat. Oricum reforma învăţământului se învârte î