Misiunea poliţiştilor români şi maghiari a fost supravegherea, urmărirea şi prinderea infractorilor, care, imediat după săvârşirea unor infracţiuni cu violenţă, pentru a nu fi reţinuţi, au fugit pe teritoriul ţării vecine. Sub egida Oficiului de Schimb Tehnic de Informaţii şi Asistenţă (TAIEX) din cadrul Comisiei Uniunii Europeane, reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Arad şi Poliţiei Judeţului Csongrad – Ungaria, au participat, la un modul de pregătire teoretică şi practică privind supravegherea şi urmărirea transfrontalieră.
Această acţiune face parte dintr-un complex de activităţi pe care Poliţia Română le desfăşoară în contextul aderării României la spaţiul Schengen.
Scenariul acestor exerciţii a constat în supravegherea şi urmărirea a doi bărbaţi, care după săvârşirea unui jaf armat la o casă de schimb valutar, din oraşul arădean Pecica, au fugit cu un autoturism înspre ţara vecină.Un exerciţiu similar s-a desfăşurat şi în Ungaria, în localitatea Mako.
"La activităţile desfăşurate în cadrul acestui modul de pregătire au participat 50 de poliţişti români şi maghiari, experţi pe probleme de cooperare internaţională, din structuri de investigaţii criminale, ordine publică, criminalişti, poliţie rutieră, trupe speciale de intervenţie şi dispecerat", a declarat Camelia Tuduce, purtător de cuvânt al Poliţiei Arad.
Gazda acestei reuniuni a fost Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Arad, iar activităţile cuprinse în cadrul aplicaţiei s-au desfăşurat în localitatea Nădlac.
La aceste simulări practice, de supraveghere şi urmărire transfrontalieră, au fost folosite autospeciale, aflate în dotarea IPJ Arad şi Poliţiei Judeţului Csongrad.
Prin efectuarea unor simulări practice ale poliţiştilor români şi maghiari, s-a avut în vedere asimilarea teoretică, precum şi tran