Companiile care intra in insolventa vor avea sanse mai mari sa scape de faliment, ca urmare a modificarilor aduse legii insolventei, publicate in OUG nr. 173/2008 intrata in vigoare vineri, pentru ca dosarul de insolventa va fi rezolvat in cinci zile, nu in cateva luni, cum se intampla anterior.
„Sunt extrem de multe modificari importante in lege, catre reorganizare, restructurare, catre pastrarea locurilor de munca. Una dintre cele mai importante modificari este stabilirea unui termen de cinci zile de la depunerea cererii de insolventa de catre debitor pentru judecarea in camera de consiliu. Practic, obtii protectia Tribunalului in cinci zile, in timp ce pana acum asteptai si doua-trei luni", spune avocatul Gheorghe Piperea, managing partner la firma Piperea si Asociatii.
Reorganizarea este etapa care urmeaza dupa deschiderea procedurii de insolventa si care se poate finaliza fie prin faliment, fie prin salvarea companiei, daca planul de reorganizare este acceptat de creditori.
Mai mult, o societate intrata in insolventa va avea dreptul in continuare la livrarea de utilitati si la finantare. Altfel spus, bancile nu vor putea refuza creditarea unei companii din motivul starii de insolventa. Noua lege a insolventei prevede inca doua modificari importante: ridicarea pragului minim al datoriei pentru care se initiaza procedura de la 10.000 de lei la 30.000 de lei si triplarea taxei de timpru de la 39 de lei la 120 de lei. Aceste noi reglementari ar putea fi „un filtru" pentru deschiderea unor dosare de insolventa din partea creditorilor.
Modificari importante
Companiile care intra in insolventa vor avea sanse mai mari sa scape de faliment, ca urmare a modificarilor aduse legii insolventei, publicate in OUG nr. 173/2008 intrata in vigoare vineri, pentru ca dosarul de insolventa va fi rezolvat in cinci zile, nu in cateva luni, cum se inta