Nicio instituţie din Neamţ nu are o evidenţă exactă a numărului de autovehicule înregistrate la sud de Dunăre.
Triplarea taxei de primă înmatriculare care a făcut ca o maşină second-hand înmatriculată în România să coste mai mult decât una nouă i-a împins pe români să dea mâna cu fraţii bulgari în hora pentru profit.
Zeci de pietreni au folosit posibilitatea înmatriculării maşinilor în alt stat european şi consideră chichiţa un cadru legal pentru evitarea taxelor ridicate impuse de statul român. Cele mai sigure contracte sunt încheiate pe firme româno-bulgare, după care pietrenii fac o procură notarială prin care sunt împuterniciţi de patroni cu drepturi depline asupra vehiculelor. Riscurile existente devin neglijabile în faţa sumelor de zece ori mai mici decât în ţară. „Eu am dat 500 de euro pentru toate actele, în timp ce aici trebuia să plătesc 4.500 de euro doar pentru înmatriculare. Adică exact cât m-a costat maşina”, a povestit pietreanul Ionuţ Baciu, proprietarul unei limuzine cu numere de Bulgaria.
În ultimele luni, pe străzile oraşului a apărut o nouă modă: maşinile de fiţe cu numere galbene, trecute în evidenţele englezilor. „Plătesc toate taxele acolo: asigurare, impozit, toate pentru 140 de euro pe an. La maşina mea, asigurarea în România m-ar costa peste 200 de euro pentru şase luni”, a spus Mihai Ciucă, proprietarul unei decapotabile înmatriculate în Marea Britanie.
Fenomenul nu poate
fi controlat
Numărul exact al pietrenilor care au apelat la această metodă de a ocoli taxele statului nu a fost stabilit de autorităţi. Oficialii spun că nu pot întocmi o astfel de statistică tocmai din cauza faptului că proprietarii maşinilor nu plătesc nicio taxă în România.
„Poliţia poate să-mi controleze actele, dar nimic mai mult. Impozit plătesc tot în Bulgaria, deci nu sunt înregistrat la Piatra N