Ca în fiecare an, sezonul treieratului este urmat de o serie de incendii. Agricultorii obişnuiesc să dea foc miriştilor pentru a curăţa locurile. Nu de puţine ori, focul nesupravegheat a mistuit zeci de hectare de culturi agricole şi de păşune. Cei care vor fi prinşi că incendiază terenurile vor fi drastic sancţionaţi.
Aproape 3 hectare de teren plantat cu orz au ars zilele trecute după ce doi tineri au aprins focul în apropierea culturii. S-a întâmplat pe un câmp din apropierea Parcului 1 Mai din oraşul nostru. Vinovaţii au fost reţinuţi imediat de oamenii legi. „Deplasându-se la faţa locului, echipa operativă a constatat faptul că a fost distrusă o suprafaţă de 2,5 hectare de cultură de orz. Efectuându-se cercetări şi investigaţii s-a reuşit identificarea autorilor, care sunt din Făgăraş. Împotriva lor s-au luat măsurile legale“, ne-a declarat inspectorul principal Dan Trâmbiţaş de la Poliţia Făgăraş.
De asemenea, majoritatea ţăranilor obişnuiesc să-şi cureţe terenurile de pe care au recoltat grâu, ovăz, orz sau secară prin incendiere. Este un mod mult mai uşor decât adunatul şi transportul paielor… Totuşi, agricultorii nu conştientizează faptul că arderea acestor mirişti poate duce la adevărate catastrofe. Legea interzice incendierea miriştilor fără acceptul autorităţilor competente. „Arderea miriştilor se va face prin incendieri controlate pentru a nu afecta nici mediul înconjurător, nici traficul rutier, în cazul în care miriştile se află în apropierea drumurilor publice“, ne-a mai spus Dan Trâmbiţaş.
Pe lângă amenzile usturătoare, ţăranii care incendiază terenurile agricole vor rămâne şi fără subvenţiile acordate anul acesta de Uniunea Europeană. (Mihaela BĂRGĂOANU)
Ca în fiecare an, sezonul treieratului este urmat de o serie de incendii. Agricultorii obişnuiesc să dea foc miriştilor pentru a curăţa locurile. Nu de puţine ori, f