Zeci de persoane au fost anchetate azi-noapte, de procurori la clinica privată de fertizare in vitro Sabyc, acestea fiind suspectate de trafic de celule umane
Investigaţia procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) a început în urmă cu câteva luni, iar de ieri după-amiază au fost audiaţi opt medici, dintre care trei au fost deja reţinuţi, iar doi nu au voie să părăsească ţara. Celelalte persoane anchetate sunt donatorii de ovule, cedarea acestora contracost fiind interzisă de lege.
“Numai ieri am găsit 200.000 de euro la clinică. Femeile primeau pentru o donaţie între 800 şi 1.000 de lei. Practic, li se provoca ovulaţia, iar unele dintre ele au trimis sesizări atât la noi, cât şi la Ministerul Sănătăţii“, a declarat pentru “Adevărul de Seară“ Codruţ Olaru, procurorul şef al DIICOT. Potrivit acestuia, persoanele anchetate sunt suspectate de crimă organizată şi trafic de ţesuturi umane.
În ilegalitate de 10 ani
Deşi funcţiona de 10 ani, timp în care a realizat cel puţin 1.200 de inseminări artificiale, clinica deschisă de doi israelieni în apropierea Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia a primit autorizaţia abia săptămâna trecută.
“Clinica funcţiona ilegal. Noi, împreună cu Direcţia de Control în Sănătate Publică, am făcut trei inspecţii pentru că, nefiind o clinică autorizată, mergeam doar când considerau ei că îndeplinesc condiţiile şi ne chemau. De fiecare dată am găsit nereguli: medicii nu aveau calificările necesare, iar aparatura şi spaţiul erau nepotrivite“, a declarat Victor Zota, director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant.
Cuplurile din străinătate, mai ales din Israel, Italia, Anglia şi Germania, care nu puteau avea copii plăteau pentru o inseminare in vitro între 10.000 şi 15.000 de euro.