Ungaria a vandut euroobligatiuni in valoare de 1 miliard de euro, aceasta fiind prima iesire pe pietele internationale de dupa octombrie 2008, cand tara a primit de la Fondul Monetar International ajutor financiar pentru a evita intrarea in incapacitate de plata, scrie Bloomberg.
Investitorii au cerut titluri in valoare de 2,9 mld. euro, de aproape cinci ori mai mult fata de suma de 500 de milioane de euro pe care guvernul de la Budapesta estima sa o obtina, potrivit ministrului finantelor Peter Oszko. Guvernul a atras cumparatorii oferindu-le randamente de 6,79% pentru titlurile la cinci ani, randamente superioare celor oferite la euroobligatiunile cu scadenta in mai 2014, de 5,9%.
Ungaria, supranumita de investitori drept "bolnavul Europei", a devenit primul stat membru al Uniunii Europene care a primit ajutor international de la FMI anul trecut, dupa ce piata obligatiunilor a paralizat, iar deprecierea abrupta a forintului a ridicat costurile de refinantare a creditelor in valuta. Primul-ministru Gordon Bajnai a promis sa reduca cheltuielile cu 1.300 mld. forinti (4,7 mld. euro) in urmatorii doi ani si sa majoreze impozitele, promisiuni ce au ajutat la cresterea veniturilor obtinute din vanzarea de obligatiuni de stat, la aprecierea forintului si la indeplinirea conditiilor impuse de FMI pentru acordarea creditului in valoare de 20 mld. euro.
"Ungaria si-a redobandit credibilitatea", a declarat Oszko. "Daca actualele conditii de pe piata se mentin, statul ar putea fi capabil sa se finanteze prin forte proprii in urma operatiunilor de pe piata si ar putea sa nu fie nevoit sa isi extinda linia de credit de la FMI". Acordul Ungariei cu FMI-ul expira anul viitor in luna martie.
Obligatiunile guvernamentale denominate in forinti au fost titlurile de stat cu cea mai buna evolutie la nivel mondial luna trecuta, pe baza a 144 de indici urmari