Potrivit unor surse din Ministerul Agriculturii, producţia de grâu din acest an va scădea cu circa 40%. Per total, rezultatele nu vor fi devastatoare, deoarece producţia de orz va fi aproximativ la nivelul anului trecut. Cel puţin în teorie, însă, inflaţia va fi mai mare, deoarece produsele de panificaţie ocupă un loc însemnat în coşul inflaţiei. Dar consumul va fi mic, iar de aici, ecuaţia se complică. Potrivit estimărilor, producţia de grâu va fi undeva între 4-4,5 milioa
Potrivit unor surse din Ministerul Agriculturii, producţia de grâu din acest an va scădea cu circa 40%. Per total, rezultatele nu vor fi devastatoare, deoarece producţia de orz va fi aproximativ la nivelul anului trecut. Cel puţin în teorie, însă, inflaţia va fi mai mare, deoarece produsele de panificaţie ocupă un loc însemnat în coşul inflaţiei. Dar consumul va fi mic, iar de aici, ecuaţia se complică.
Potrivit estimărilor, producţia de grâu va fi undeva între 4-4,5 milioane de tone, în timp ce anul trecut a fost de 7,75 milioane tone. Cu toate acestea, producţia de orz înregistrează o cotă similară faţă de cea de anul trecut: aproximativ 570.000 de tone. De asemenea, la porumb va scădea producţia, recolta din acest an fiind estimată la 6-7 milioane de tone, comparativ cu cele 7,9 milioane tone de anul trecut.
Recoltarea orzului s-a încheiat, iar rezultatul a fost de 2,6 tone la hectar. Rezultatele preliminare la grâu, ca urmare a recoltării a 60% din suprafaţa cultivată indică o productivitate scăzută, de doar 2,3 tone la hectar, faţă de 3,5 tone/ha cât se înregistrase anul trecut.
Motivaţii şi efecte
Principalele cauze ale scăderii producţiei de grâu sunt seceta din acest an şi lipsa îngrăşămintelor. O altă cauză ţine de faptul că, încă din timpul iernii, producătorii de îngrăşăminte au fost puternic loviţi, atât de factori externi (oprirea gazului rusesc), cât ş