Verucile genitale, cunoscute şi sub numele de vegetaţii veneriene sau condiloame acuminate, aşa-zişii ,,negi genitali", sunt rezultatul unei infecţii cu anumite tipuri de HPV (virusul papilomatozei umane), reprezentând, în prezent, una dintre cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală şi în mod cert cea mai frecventă afecţiune cu etiologie virală.
FOARTE CONTAGIOASE
Condiloamele sunt foarte contagioase, apreciindu-se că aproximativ două treimi dintre partenerii sexuali ai unei persoane infectate, aparent sau nu, vor dezvolta boala în câteva luni. Astfel, peste jumătate dintre adulţi, după unele studii chiar mai mult, au făcut la un moment această maladie. În cele mai multe cazuri, din fericire, imunitatea organismului este destul de puternică, astfel încât să distrugă virusul, în 1-2 ani, uneori fără nici un semn vizibil de infecţie.
HPV este un virus ADN cu peste 100 de tipuri, dintre care mai mult de 30 sunt cu localizare genito-anală. Verucile genitale sunt produse mai ales de tipurile 6 şi 11, considerate de risc scăzut, adică cu un potenţial redus de malignizare, spre deosebire de temutele 16 şi 18 (dar şi 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 58 etc.), care sunt de risc crescut, fiind implicate în etiologia mai multor cancere (în primul rând cancerul cervical la femeie, dar şi cel vulvar, ano-rectal, penian, al vezicii urinare sau al zonei oro- faringiene).
Virusul se transmite prin contact direct, în timpul actului sexual şi pătrunde în organism prin mici abraziuni formate la nivelul pielii cu acestă ocazie. Manifestările clinice apar după o perioada de 3 luni (uneori 6-12 luni), dar e posibil ca infecţia să rămână asimptomatică clinic, ceea ce nu afectează transmiterea ei la partenerii sexuali.
Alteori, virusul rămâne în stare latentă mai mulţi ani, reactivându-se într-un moment de scădere a imunităţii. De