După ce, la începutul anului, băncile au crescut într-o veselie dobânzile la depozite, în prezent, ele taie masiv din randamentele oferite, arată o analiză www.conso.ro. Mai discret sau mai la vedere, dobânzile au fost reduse cu până la 4 puncte procentuale. Reducerea nu s-a transmis integral şi la credite, unde unele bănci chiar au majorat costurile.
În prezent, cele mai mari dobânzi oferite la depozitele în lei nu trec de 13% - 14%, în condiţiile în care, la începutul anului, în piaţă existau şi dobânzi standard de 20%.
Cum foamea de bani s-a mai potolit, iar presiunea pe scăderea dobânzilor la credite este din ce în ce mai mare, nici băncile nu mai pot ţine sus randamentele oferite populaţiei şi firmelor la depozite.
"Cum să scădem costul la credite când noi atragem bani din piaţă cu dobânzi uriaşe la depozite?", îşi motivau la unison bancherii condiţiile neavantajoase la împrumuturi.
La această tendinţă au contribuit şi deciziile BNR. Reducerea dobânzii de politică monetară şi eliberarea de lichidităţi, ca urmare a scăderiirezervelor minime obligatorii, au lăsat băncile mult mai puţin interesate de atragerea de depozite.Reduceri mici şi deseDacă unele bănci au fost mai hotărâte şi au tăiat dintr-odată câteva puncte procentuale din dobânzile la depozite, altele au preferat paşii mici.
Campioană la acest capitol este Banca Transilvania. Începând din martie, banca a operat aproximativ 11 reduceri succesive de dobândă, când la lei, când la euro, fără însă ca vreuna să ducă la diminuări mai mari de 0,25 - 0,5 puncte procentuale.
Dacă, în februarie, randamentul oferit de bancă ajungea la 13,75% la lei şi 7,5% la euro, în cazul depozitelor clasice, acum rata dobânzii este de cel mult 11,5% la lei şi 4,25% la euro.
Aceeaşi politică au adoptat-o şi Alpha Bank, ING Bank, OTP Bank sau Banca Carpatica. Dobânzile au scăzut, în urma re