Casa Ventura va fi restaurată cu trei milioane de euro
Este cea mai mare sumă de bani alocată vreodată în judeţul Botoşani pentru reabilitarea unui monument istoric.
Bucurie neaşteptată pentru angajaţii Şcolii Populare de Artă. După nenumărate solicitări de finanţare şi proiecte depuse la Consiliul Judeţean, clădirea în care instituţia funcţionează de aproape jumătate de secol va fi, în sfârşit, renovată. Pentru aceste lucrări, Uniunea Europeană a alocat prin Programul Operaţional Regional trei milioane de euro, adică peste 12,5 milioane de lei, autorităţile locale urmând să asigure o cotă de cofinanţare de 2% din această sumă.
„Ne bucurăm pentru finanţare. În acest fel vom avea posibilitatea să reabilitam acest imobil monument istoric care urmează să găzduiască Muzeul de Etnografie, dar şi Şcoala Populară de Artă”, a precizat Mihai Ţâbuleac, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani. Este cea mai mare sumă alocată în scopul reabilitării unui monument istoric din judeţul Botoşani.
Ultimele reparaţii capitale au deteriorat starea clădirii
Valoarea proiectului l-a uimit şi pe Victor Hreniuc, directorul Şcolii Populare de Artă, care crede că au fost alocaţi atâţia bani pentru că imobilul este înscris pe lista monumentelor istorice şi necesită intervenţii speciale.
Casa Ventura nu a mai fost reparată de mai bine de 30 de ani. Lucrările de atunci, însă, mai degrabă au dăunat clădirii decât au ajutat-o. „În jurul construcţiei existau pe o lăţime de un metru nişte dale de piatră care permiteau zidurilor să respire. După intervenţie s-au înlocuit dalele cu un strat de beton şi mai lat şi mai gros care a împiedicat respiraţia fundaţiei. Mai grav a fost faptul că exteriorul zidurilor a fost dat cu praf de piatră”, explică Victor Hreniuc.
Lucrările vor începe, cel mai probabil, în primăvara anului viitor ş