Deputaţii se pregătesc să dea undă verde măcelului în Deltă, deşi specialiştii de mediu recomandă interzicerea vânătorii timp de trei ani. Proiectul pentru noua lege a Rezervaţiei, care va fi dezbătut în Parlament la începutul toamnei, prevede doar restricţionarea vânătorii în Deltă. Cu toate că este zonă protejată de UNESCO, deputaţii care vor dezbate viitoarea lege a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării recunosc că propunerea din proiect este de a se vâna în Deltă, după cum susţine preşedintele Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor, Sulfina Barbu. Proiectul de lege stagnează în Parlament de peste doi ani.
„Legea Vânătorii se va discuta la pachet cu Legea Rezervaţiei Biosferei tocmai pentru a le pune de acord şi a nu exista paralelisme legislative sau prevederi contradictorii. În acest moment, vânătoarea este permisă. În viziunea mea, ca om de mediu, aş propune interzicerea vânătorii în perimetrul Rezervaţiei Delta Dunării, dar sigur că trebuie să vedem punctele de vedere ale tuturor colegilor. Eu aş merge doar pe acea vânătoare de necesitate”, a declarat la Tulcea fostul ministru al Mediului, Attila Korodi, care este în prezent deputat UDMR.
Având în vedere că majoritatea deputaţilor sunt vânători cu acte în regulă, şansele sunt foarte mari ca rafalele de armă să repornească în scurt timp în Deltă, unul dintre susţinători fiind deputatul Victor Surdu.
„Cred că Administraţia Rezervaţiei trebuie să hotărască cât şi cum se vânează, dacă pot veni avioane întregi cu vânători, echipe sau doar vânătoarea de salubrizare, pentru că sunt anumite specii care se înmulţesc foarte mult. În această zonă, totul ar trebui să se facă pe baza unor recomandări ştiinţifice, există un institut de cercetare, un consiliu ştiinţific care să spună clar, da domne’, se poate vâna sp