Moştenitorii scriitorului J.R.R. Tolkien spun că nu au primit niciun ban de la producătorii trilogiei. Tolkien a vândut drepturile de ecranizare pentru „Stăpânul inelelor“, urmând să primească 7,5% din încasări, care, în timp, s-au ridicat la 6 miliarde de dolari. Curtea Superioară din Los Angeles va analiza revendicările moştenitorilor lui J.R.R. Tolkien în octombrie, atunci când compania de producţie Time Warner Inc va trebui să explice juriului procedeele de contabilitate. Cel mai probabil, procesul va duce la amânarea producţiei celor două filme bazate pe cartea „Hobbitul“, roman ce precede acţiunea din „Stăpânul inelelor“. Pelicula în două părţi le-ar putea aduce celor de la Time Warner în jur de 4 miliarde de dolari.
Familia lui Tolkien şi organizaţia britanică de caritate „Tolkien Trust“ vor să obţină 220 de milioane de dolari de la producătorii filmelor, potrivit declaraţiilor avocatei care îi reprezintă, Bonnie Eskenazi. Scriitorul britanic a primit doar 250 de mii de dolari pentru vânzarea drepturilor.
Cei doi copii ai săi, Christopher (84 de ani) şi Priscilla (80 de ani), spun că studiourile New Line au distrus mai multe documente şi au „umflat“ costurile de producţie, pentru a minimiza profitul.
De asemenea, moştenitorii spun că în contractul original semnat de Tolkien în urmă cu patru decenii se stipulează că, în eventualitatea unei neînţelegeri grave privind adaptările cinematografice, ei pot cere ca orice adaptări ulterioare după opera autorului să fie anulate.
Potrivit aceleiaşi avocate, cele două părţi au încercat o înţelegere în afara curţii de judecată, însă părerile lor nu au coincis absolut deloc. Alături de familie mai există o parte „vătămată“: editura Harper Collins, care deţine drepturile de publicare a operei britanicului.
Regizorul Peter Jackson, alt păgubit