Dolj: capitala Olteniei şi a rambursărilor ilegale de TVA. Directorii Finanţelor susţin că doar evazioniştii „găinari“ au fost condamnaţi pentru această infracţiune. În schimb, nu au primit condamnări marii evazionişti, adică aceia care au creat prejudicii statului de sute de mii de lei şi chiar milioane.
Doljul are mari evazionişti fiscali doar pe hârtie. Teoretic, mulţi au fost descoperiţi ca fiind evazionişti cu prejudicii mari aduse statului. Practic, nici unul dintre cei „mari“ nu a fost condamnat până acum. Directorul coordonator adjunct al Activităţii de Inspecţie Fiscală (AIF) din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Ioan Filipescu, a precizat ieri în cadrul unei conferinţe de presă că, deşi au fost sesizate autorităţile în drept despre multe cazuri de evaziune fiscală cu sume mari, nu au existat şi condamnaţi pentru asemenea infracţiune.
„În 18-19 ani, de când sunt eu la control fiscal, nu a fost condamnat pentru evaziune fiscală nici un evazionist cu sume mari. Au fost condamnaţi dintre cei cu sume mai mici, dar nici unul cu sume de ordinul miliardelor (de lei vechi - n.r.)“, a spus Filipescu. În condiţiile în care Doljul a „furnizat“ cele mai mari rambursări ilegale de TVA, de 200 de milioane de lei într-un singur an, mai mulţi evazionişti au fost trimişi în judecată, dar procesele mari nu au fost finalizate, deci nici „protagoniştii“ nu au fost condamnaţi. Numai în luna iunie a acestui an au fost depistate şase cazuri de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 4,9 milioane de lei, a spus directorul coordonator. Multe dintre aceste cifre prezentate de Fisc rămân doar statistici negative, pentru că, dacă nu se găsesc vinovaţii, banii nu se recuperează.
Noi reglementări legate de TVA
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a introdus un sistem informatic la nivel naţional. „Decontarea