România va avea în trimestrele 2 şi 3 o scădere economică mai mare decât cea din primul trimestru şi nu va putea respecta ţintele convenite cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat, luni, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu. „Ţintele pentru trimestrele 2 şi 3 nu mai pot fi valabile. Trebuie rediscutate”, a afirmat Tănăsescu. El susţine că, la sfârşitul lunii iunie, România respecta toate condiţiile impuse de FMI, dar situaţia s-a dete
România va avea în trimestrele 2 şi 3 o scădere economică mai mare decât cea din primul trimestru şi nu va putea respecta ţintele convenite cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat, luni, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.
„Ţintele pentru trimestrele 2 şi 3 nu mai pot fi valabile. Trebuie rediscutate”, a afirmat Tănăsescu. El susţine că, la sfârşitul lunii iunie, România respecta toate condiţiile impuse de FMI, dar situaţia s-a deteriorat ulterior şi este de aşteptat o cădere accentuată a veniturilor la buget în trimestrele 2 şi 3.
E necesară „o regândire a funcţiilor sistemului statului”
La rândul său, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a afirmat că se impune rediscutarea parametrilor stabiliţi cu FMI şi a estimat că, pe ansambul anului în curs, deficitul bugetar se va plasa la 7%.
Potrivit lui Tănăsescu, „singura soluţie” pentru o creştere substanţială a veniturilor este o reformă a sectorului public, „o regândire a funcţiilor sistemului statului”. El a spus că în România sunt prea multe instituţii, cu prea mulţi oameni şi servicii uneori de proastă calitate.
Tănăsescu a arătat că până anul trecut România a avut un model economic bazat pe importuri şi construcţii, iar acesta trebuie înlocuit.
În urmă cu circa 2 săptămâni, surse oficiale au declarat pentru Mediafax că România va cere FMI creşterea ţintei de deficit bugetar de la 4,6% din PIB, nivel