Cine nu cunoaşte acest fruct cu miez roşu şi dulce, care ne răcoreşte în zilele toride de vară? Cura cu pepene verde reprezintă una dintre cele mai simple soluţii pentru o siluetă ideală.
Pepenele verde sau lubeniţa a fost cultivat încă din antichitate în regiunile africane scaldate de Nil. În urmă cu 5.000 de ani, ţăranii egipteni ofereau pepene verde călătorilor însetaţi.
Făcând parte din familia curcubitaceelor, pepenele verde este cultivat pentru fructul său bogat în apă, fiind numit şi pepene de apă. Pepenele verde joacă un rol important în ţările în care apa este rară sau în regiunile în care aceasta nu este potabilă. Un pepene verde poate cântări până la 40 de kilograme.
Proprietăţi terapeutice
Pepenele verde este uşor digerabil dacă este consumat singur, întrucât în combinaţie cu alte alimente îngreunează digestia. Având în vedere că pepenele verde conţine între 93 şi 95 la sută apă şi zaharuri, acesta este benefic pentru sănătate.
Sunt extrem de bune anumite enzime, acizii organici sau licopenul. Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la South Central Agricultural Research Laboratory (SCARL) din Oklahoma, pepenele verde conţine cu 40 la sută mai mult licopen decât tomatele, un pigment natural, care dă culoarea roşie şi care este un puternic antioxidant şi regulator imunitar. Pepenele are proprietăţi terapeutice, iar conţinutul său mare de apă este recomandat în tratamentul bolilor de rinichi şi ale aparatului urinar. Cu excepţia persoanelor cu insuficienţă renală, celor care suferă de boli de rinichi le este recomandată vara sau toamna o cură de pepene verde de minimum zece zile în fiecare lună. Enzimele şi acizii organici conţinuţi mai ales în apropierea cojii, de unde şi gustul puţin mai acru, nu foarte agreat, au efect de dezintoxicare puternică, pepenele verde fiind recomandat în mod special băt