Un număr de 7.000 de pensionari din Alba beneficiază în această lună de ajutorul financiar. Nivelul pensiei sociale minime garantate este 300 de lei, urmând ca începând cu data de 1 octombrie valoarea acesteia să crească la 350 de lei
Ajunşi la bătrâneţe, după o viaţă închinată muncii, unii dintre pensionari constată cu surpriză că banii nu le ajung pentru a-şi plăti cheltuielile sau pentru a-şi cumpăra medicamentele, şi în niciun caz pentru asigurarea unui trai decent.
Mii de pensionari trăiesc la limită
În această lună, la nivelul judeţului Alba, un număr de 6.998 de pensionari beneficiază de pensia socială minimă garantată. Dintre aceştia, peste 5.000 sunt pensionari din sistemul de stat, iar un număr de 1.642 provin din fostul sistem de asigurări sociale pentru agricultori.
După cum a declarat Alexandru Retegan, directorul coordonator al Casei Judeţene de Pensii Alba, persoanele care au o pensie mai mică de 300 de lei, vor primi sume în plus pentru a atinge acest prag.
Diferenţa între nivelul pensiei sociale minime garantate şi nivelul veniturilor cumulate se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
Beneficiarii pensiei sociale minime garantate sunt pensionarii sistemului public de pensii, indiferent de categoria de pensie de care beneficiază şi de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate. În cazul persoanelor care beneficiază de pensie de urmaş, pensia socială minimă garantată se acordă fiecărui urmaş în parte.
Condiţii pentru acordarea pensiei sociale
Pentru acordarea pensiei sociale minime garantate nu este necesară cererea pensionarului, acesta primind direct sumele cuvenite, după cum a precizat directorul coordonator al Casei Judeţe