Scandalul de la Universitatea Spiru Haret arata o data in plus cat de slab este statul si cum institutiile publice pot fi facute K.O., documentele oficiale devenind fara valoare.
Spiru Haret a evoluat de la 30.000 la 300.000 de studenti sub ochii a cinci ministri ai educatiei, incepand cu actualul ministru de resort Ecaterina Andronescu.
Sunt multe cazuri in care statul a fost k.o. - scandalul eliberarii de permise ilegale de la Pitesti (izbucnit anul trecut), care s-a petrecut pe mai multi ani fara ca nimeni sa se sesizeze; arestarea a 40 de politisti la Constanta, cu cateva luni in urma, pentru mita si trafic de influenta sau, de asemenea, a aproape 30 de politisti, la Iasi, anul trecut, pentru acelasi motiv. Unde a fost autoritatea statului, de vreme ce astfel de acte ilegale s-au petrecut nu o data, ci pe o durata lunga de timp?
Universitatea "Spiru Haret", care are in prezent peste 300.000 de studenti, a inceput sa devina o fabrica de diplome inca din 2004, in ultima parte a mandatului actualului ministru de resort, Ecaterina Andronescu, acelasi demnitar care acum spune ca intentioneaza sa declare nule aproximativ 100.000 de diplome, pentru ca absolventii nu au urmat specializari autorizate sau acreditate. Potrivit ministrului, acesti absolventi trebuie sa mai sustina inca o data examenul de licenta la universitati acreditate. Insa a intervenit factorul politic - PSD transmitandu-i ca sarcina ministrului sa examineze si o alta cale.
Daca, intr-adevar, 100.000 de absolventi ar trebui sa-si dea din nou examenele, acest lucru ar insemna ca in aceasta situatie se afla majoritatea absolventilor "Spiru Haret". Universitatea spune ca, desi are 300.000 de studenti, are in prezent doar 125.000 de absolventi.
Ce spun fostii ministri
Fostul ministru liberal al educatiei, Cristian Adomnitei, spune ca a avut mai multe dispute