România trebuie să-şi închidă toate gropile de gunoi neconforme până în 2017. Ţara noastră riscă declanşarea procedurii de infringement după fiecare etapă anuală nerealizată din calendarul de sistare a activităţilor pe depozitele neconforme. Toate ţările membre ale Uniunii Europene trebuiau să-şi închidă gropile de gunoi neconforme până la data de 16 iulie 2009. Conform negocierilor purtate de autorităţile de la Bucureşti cu oficialii europeni în perioada de preaderare a României la UE, ţara noastră a obţinut anumite perioade de tranziţie pentru închiderea unor depozite municipale de gunoi.
În baza acestor perioade de tranziţie, a fost întocmit calendarul de sistare/încetare a activităţii sau conformare pentru depozitele de deşeuri existente. Acesta este cuprins în Anexa 5 din HG 349/2005 care transpune în legislaţia românească directiva europeană privind depozitarea deşeurilor.
Până la data de 31decembrie 2006, 11 depozite urbane trebuiau să fie închise. Dintre acestea, 10 s-au conformat, iar cel de-al unsprezecelea - depozitul Răureni - se află într-un proces de închidere printr-un proiect finanţat din fonduri ISPA.
Un alt termen de sistare pentru alte 18 depozite urbane a fost stabilit pentru data de 31 decembrie 2007. Dintre acestea, 17 s-au conformat, iar cel rămas - depozitul Slatina - continuă depozitarea în baza unei hotărârii judecătoreşti. Până la sfârşitul anului trecut, 26 de depozite urbane trebuiau să-şi sisteze activitatea. Toate au fost închise.
Dată importantă – 16 iulie
Un termen-limită foarte important îl reprezintă data de 16 iulie 2009 când trebuia sistată activitatea pentru 78 de depozite urbane, dintre care doar 19 s-au conformat, iar 59 se află în diferite stadii de reglementare a situaţiei.
În ceea ce priveşte gropile de gunoi din mediul rural, al căror t