Statul se împrumută, românul plăteşte. Împrumuturile contractate de stat scot din buzunarul fiecărui salariat român aproape 3.200 de euro. Aceasta este suma pe care ar trebui să o plătească un angajat pentru a acoperi partea sa din datoria publică. Sursa: NorthFoto
Dacă raportăm aceste cifre la populaţia României, care număra aproximativ 21,698 milioane de locuitori, conform rezultatelor ultimului recensământ, reiese că fiecare cetăţean român, indiferent de vârstă sau dacă are un loc de muncă, duce în spate o datorie de circa 1.310 euro, echivalentul a peste 5.564 lei.
Greul cade pe umerii salariaţilor
Însă, nu toţi românii plătesc taxe şi impozite. Cei care duc greul sunt salariaţii, care trebuie să acopere, din taxele şi impozitele plătite pe venit, plata pensiilor sau asistenţa medicală şi socială acordată întregii populaţii.
În primul trimestru, la nivel naţional, populaţia activă număra 9,705 milioane de locuitori, din care 666.000 de locuitori erau şomeri. Astfel, doar 9,036 milioane de locuitori erau salariaţi la finele primului trimestru, conform datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În aceste condiţii, datoria medie externă pe cap de salariat este de 3.180 de euro, sumă calculată la un curs mediu de 4,2 lei/euro. În monedă naţională, suma depăşeşte 13.360 lei.
Guvernul intenţionează să atragă noi surse de finanţare externă, astfel că suma ar putea creşte în intervalul următor.