Aproximativ 270 de milioane de euro. Aceasta este valoarea sporurilor restante pe care Ministerul Justiţiei (MJ) ar trebui să le plătească magistraţilor şi personalului auxiliar din instanţe (grefieri, arhivari, aprozi) -, sporuri pe care judecătorii şi le-au acordat şi care depăşesc cu 21% bugetul alocat MJ pentru salarii în acest an.
În timp ce oficialii ministerului anunţau acest „bilanţ”, magistratul Mirela Budiu de la Curtea de Apel Cluj a reuşit să stârnească furia colegilor săi, cărora le-a anulat acţiunea intentată MJ privind plata sporului pentru suprasolicitare neuropsihică.
Decizia judecătoarei a fost motivată prin faptul că cei şase judecători care au semnat acţiunea nu au plătit două taxe de timbru, în valoare totală de 10,3 lei.
„Procedura legală privind contenciosul-administrativ nu a fost respectată. Mai mult, cei şase magistraţi - doi dintre ei colegi de birou ai judecătoarei Budiu (Luminiţa Hanzer şi Ioan Daniel Chiş) - aveau timp suficient să achite taxele, procesul, care a început pe 8 iulie, fiind amânat de două ori din acest motiv”, au explicat pentru EVZ surse judiciare.
Deşi sunt nemulţumiţi că au pierdut procesul, magistraţii au refuzat să vorbească despre această chestiune, invocând dreptul suveran al judecătorului de a da verdicte în conformitate cu legea şi cu probele de la dosar.
În opinia acestora, MJ nu poate refuza însă plata sporului de 50%, deoarece drepturile salariale ale judecătorilor nu pot fi suspendate.
JUSTIŢIA, DATOARE VÂNDUTĂ
Sporuri de 1,12 miliarde de lei
Nu mai puţin de 1,124 miliarde de lei, adică aproximativ 270 de milioane de euro. De această sumă are nevoie Ministerul Justiţiei pentru „a stinge” datoriile acumulate până acum faţă de magistraţi şi de personalul auxiliar. Suma reprezintă însă - potrivit oficialilor