Dobanzile pe piata interbancara se consolideaza la niveluri de o singura cifra, inclusiv pentru perioadele lungi, de pana la un an, in conditiile in care BNR se asigura ca bancile au suficienti lei la dispozitie.
Bancile isi ofera acum credite intre ele pentru o zi cu dobanzi de doar 7%, in timp ce pentru plasamentele pe perioade de peste sase luni dobanda urca peste 9,5% pe an, insa fara sa depaseasca nivelul de 10% pe an.
"Trendul de scadere a dobanzilor s-a conturat destul de clar. Ce a facut BNR arata ca nu mai vrea sa existe acea decuplare intre ratele din piata si rata de politica monetara. Credibilitatea bancii centrale este stirbita daca ai intr-o zi dobanzi de 4% pe an, iar in ziua urmatoare sar la 12% pe an. Ce se intampla acum este absolut normal", spune Otilia Ciotau, economistul-sef al Piraeus Bank.
BNR a facut licitatii chiar si cu o frecventa zilnica pentru a se asigura ca bancile au la dispozitie suficienti lei astfel incat dobanzile pe piata sa nu se mai indeparteze de rata sa de politica monetara.
In plus, pe 24 iulie devine efectiva masura prin care BNR reduce rezervele minime pe care bancile trebuie sa le constituie, masura prin care vor fi eliberate peste doua miliarde de euro. Lichiditatea suplimentara, atat in lei, cat si in valuta, ar trebui sa consolideze tendinta de scadere a dobanzilor.
Din octombrie anul trecut, cand criza a lovit din plin Romania, BNR a oferit bancilor credite de refinantare prin operatiuni repo cu maturitatea de o luna in valoare de peste
47 de miliarde de lei. In prezent, cantitatea de lei injectata de BNR in piata prin aceste operatiuni depaseste 19 miliarde de lei, in conditiile in care banca centrala deruleaza periodic operatiuni de refinantare a bancilor.
In ultimele doua zile BNR a intervenit insa din nou, dupa o pauza de trei luni, pentru a absorbi cantitatea de lei