Temperaturile de peste 35 de grade Celsius necesită schimbarea obiceiurilor alimentare. Adoptarea unei diete bogate în fructe şi în legume proaspete şi consumul ridicat de lichide sunt principalele măsuri care trebuie luate pe durata verii. Necesarul zilnic de lichide poate fi completat prin consumul unor alimente bogate în apă.
Acestea previn deshidratarea, deoarece lichidul din fructele şi din legumele proaspete este mai uşor asimilat de organism decât apa băută. În plus, cu ajutorul acestor alimente, putem înlocui şi mineralele pierdute prin transpiraţie.
Cele mai hidratante legume sunt pepenii roşii şi galbeni, prunele, castraveţii, dovleceii şi roşiile. Şi lactatele sunt indicate în această perioadă.
De exemplu, un pahar cu iaurt oferă aceeaşi hidratare ca un pahar de apă. Însă specialiştii vă sfătuiesc să consumaţi numai alimente proaspete, achiziţionate din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale pentru păstrarea alimentelor.
Un pahar cu apă la 15-20 de minute
Totuşi, aportul de apă nu poate fi asigurat numai prin alimentaţie. De aceea, specialiştii ne recomandă să ne hidratăm des, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.
În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15-20 de minute. De această recomandare trebuie să ţină cont mai ales femeile însărcinate, bătrânii şi bolnavii cronic, atrage atenţia Ministerul Sănătăţii Publice.
Nou-născuţii şi copiii au nevoie în mod regulat de lichide, chiar dacă nu se plâng de sete. Cele mai indicate băuturi sunt apa plată sau ceaiul slab îndulcit şi sucurile naturale din fructe făcute în casă, fără adaos de conservanţi.
Carnea şi alcoolul, neindicate
Un alt sfat de care este bine să ţineţi cont pe timp de vară este să limitaţi consumul de prod