Președinte al UNIMPRESA Bihor și corespondent consular, italianul cunoaște toate problemele conaționalilor săi. Firma pe care o conduce a fost în 2008 al șaptelea mare contribuabil din Oradea.
Dacă cineva l-ar auzi pe Antonio Sargenti vorbind despre Italia, țara pe care a părăsit-o în urmă cu circa 15 ani, ar înțelege imediat de ce a fost numit reprezentant consular al Italiei în județele Bihor și Satu Mare. Vocea i se schimbă de emoție și dragoste de țară atunci când descrie colinele Toscanei sau frumusețea Romei. Cu toate acestea, din 1994 și-a îndreptat atenția înspre România și Oradea, în căutare de producători de încălțăminte, pentru firma la care lucra în Italia. “Știam că la Oradea există forță de muncă ieftină și calificată, că exista o tradiție, prin cele trei fabrici Crișul Favorit, Olimpia și Clasicor. De aceea am venit aici”, explică Antonio Sargenti. La 8 martie 1995 s-a stabilit la Oradea, întâmpinând greutăți la tot pasul. “Mentalitatea era cu totul alta atunci în România. Din păcate, în Republica Moldova, unde am deschis în 2007 o altă fabrică, lucrurile sunt la nivelul de atunci al Oradei. Dar acolo nu există dorința de schimbare a orădenilor”, spune Tonino (cum îl numesc prietenii). Recunoaște că s-a obișnuit cu șpaga și cu țepele care i-au fost trase, atât pe plan personal, cât și profesional, considerându-le naturale pentru un stat în care oamenii sunt atât de săraci.
Producție de un milion de perechi de pantofi pe an
La 31 iulie 1995 a deschis prima fabrică la Oradea, luând în chirie un spațiu pentru o secție de croit și cusut în care lucrau 45 de persoane. Ulterior aici au ajuns să muncească 250 de persoane. Când legea României a permis persoanelor juridice românești, cu capital străin, să cumpere terenuri, a făcut prima achiziție imobiliară în Borș. Așa a fost înființată prima fabrică, pe o suprafață de 3.500 mp