» Familia Mocioni este unul dintre cele mai vechi clanuri nobiliare romanesti. Membrii ei au fost oameni politici importanti, care s-au afirmat in Parlamentul de la Budapesta, dar si in politica romaneasca. Acum, familia Mocioni a intrat cu acte in regula in istorie.
Nobilii din familia mocioni au legaturi de prietenie cu Casa Regala a Romaniei. Regele Mihai a fost un apropiat al acestora, iar castelul de la Savarsin a fost cumparat de la un membru al familiei Mocioni. Istoria familiei nobiliare poate fi reconstituita cu ajutorul unei expozitii deschise la Arad.
Istoricii au stabilit ca membrii familiei Mocioni au ajuns pe meleagurile aradene in urma persecutiilor la care erau supuse familiile crestine de catre turci. Familia Mocioni este originara din Moscopole, Tesalia, unde detinea proprietati serioase si poseda cea mai frumoasa biserica din localitate, la altarul careia slujea, de obicei, ca preot un membru al familiei. "Personalitati influente, membrii familiei Mocioni si-au construit cinci castele in localitatile Birchis, Bulci, Capalnas, Foeni si Vlaicovet, toate inconjurate de parcuri frumoase. Astazi se mai pastreaza in Romania doar trei dintre ele. Cel de-al patrulea a fost distrus in 1919, iar cel de-al cincilea a ramas, dupa 1918, in Banatul Sarbesc", spun istoricii. De-a lungul timpului, din marea familie Mocioni s-a remarcat Andrei, care a primit de la imparatul austriac Iosif al II-lea in 1780, ca donatie, domeniul Foeni si titlu de baron. Urmasul sau, cu acelasi nume, a participat la Adunarea de la Blaj din 1848, apoi a devenit membru al Parlamentului de la Budapesta. Andrei Mocioni al II-lea a militat pentru egala indreptatire politica, nationala si confesionala a popoarelor din Imperiul Austro-Ungar. Politica insa pare a fi o traditie in familia Mocioni, iar o intreaga dinastie a ocupat diferite functii publice: Anton Mocioni – deput