Bancile vor continua sa reduca dobanzile la depozite in conditiile in care banca centrala a aratat ca este hotarata sa majoreze nivelul lichiditatilor de pe piata, iar prognozele indica o scadere semnificativa a inflatiei pana la finele acestui an.
Dobanzile la credite vor scadea, de asemenea, dar intr-un ritm mai putin alert, in conditiile in care bancile ar putea fi tentate sa-si majoreze marjele de castig.
"La sfarsitul anului dobanzile la depozitele in lei vor fi pe linie de o singura cifra, in jurul dobanzii de politica monetara a BNR. La credite, daca luam in considerare o marja de pana la cinci puncte procentuale, dobanzile ar trebui sa coboare sub 15% pe an", considera Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor. El noteaza totusi ca o reducere prea agresiva a dobanzilor la depozite s-ar putea dovedi nesustenabila.
Banca centrala a solicitat in repetate randuri scaderea dobanzilor la depozite sub nivelul dobanzii oficiale a institutiei, de 9% in acest moment, considerand ca acesta este principalul pas spre relaxarea conditiilor de creditare. Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, crede insa ca bancile vor reduce dobanzile la depozite nu neaparat la recomandarea BNR, ci pentru ca aceasta ar fi reactia fireasca in conditiile actuale si pentru ca nu are niciun sens ca bancile sa atraga finantare mai scumpa decat finantarea oferita de banca centrala.
"Cred ca tendinta de scadere a dobanzilor la depozite va continua intr-un ritm accelerat. In conditiile in care la sfarsitul anului se asteapta un nivel al inflatiei de sub 5% nu se justifica o dobanda mai mare de 7%", a declarat Dumitru.
Cat de mult vor cobori insa dobanzile la depozite? "In conditiile in care banca centrala s-a transformat din debitor in creditor al sistemului bancar este normal ca dobanzile la depozite sa ajunga la un nivel