Sticlele de plastic sunt transformate în melană sintetică şi din ea se confecţionează îmbrăcăminte. De doi ani, piteştenii au posibilitatea de a recicla pet-urile şi de a le arunca în coşuri special amenajate, amplasate lângă pubelele de gunoi din oraş.
În Piteşti există o singură firma care se ocupă de colectarea şi balotarea pet-urilor. Aceasta este Ecoref 2002. „Producţia“ zilnică este de aproximativ o tonă şi jumătate, majoritatea materialului venind de la gropile de gunoi din judeţ şi nu de la cele 250 de coşuri din Piteşti.
„Pubelele speciale pentru colectarea pet-urilor au fost puse la dispoziţie de firma Salubritate 2000 SA, cea care strânge şi transportă gunoiul menajer din oraş, dar noi suntem responsabili să colectăm sticlele de plastic de la aceste 250 de puncte”, menţionează managerul Ecoref 2002, Gheorghe Manea. Desigur că, odată strânse, există şi persoane care vin şi fură pet-urile din aceste coşuri ca mai apoi să le vândă ei firmei colectoare. „Noi am ajuns să cumpărăm pet-uri, pentru că sunt puţini cei care vor să recicleze de bunăvoie. Cele mai mari cantităţi vin de la gropile de gunoi, unde sunt oameni care le strâng şi noi le cumpărăm“, declară Gheorghe Manea. Ecoref plăteşte între 40 şi 80 de bani pentru un kilogram de sticle de plastic.
Selectarea e o muncă grea
Firma care se ocupă de acest segment de activitate are 10 angajaţi şi două maşini pentru colectarea din teren a sticlelor din plastic. Într-o lună, se colectează între 45 şi 50 de tone de material, toată cantitatea fiind ridicată mai apoi de o firmă din Buzău. „Este o companie asiatică, iar înainte de apariţiei ei, tot acest material mergea spre China“, spune managerul Ecoref 2002. Din aceste materiale reciclate se fac din nou pet-uri, dar şi covoare, preşuri, tricouri, pulovere şi alte produse textile.
Odată strânse în depozitul firmei piteştene, începe