D-na Andronescu merită toate felicitările, dincolo de orice ataşamente politice. Acest Caritas al inflaţiei de iluzii universitare stă să cadă. Va cădea el?
Printre multele escrocherii de după 1990, Universitatea privată Spiru Haret are toate şansele să ocupe un loc fruntaş. Ctitorie a celebrului Aurelian Bondrea un sinistru activist ceauşist, care îl trata pe Andrei Pleşu drept buruiană pe câmpul rodnic al culturii socialiste , universitatea a devenit o uzină de diplome fără valoare şi de impostură universitară. Sistemul ne temem, repetat şi în alte universităţi a fost eficient, iar numele lui este abuzul de învăţământ de la distanţă (IDD): sute de mii de doritori de diplome universitare, răspândiţi prin toată ţara, ba chiar şi în străinătate, făceau lucrări, primeau informaţii, bibliografie etc., ba erau şi examinaţi ca anexe ale unui terminal de calculator. Se foloseau mai ales testele grilă, completate şi trimise prin e-mail de studenţi, corectate automat de un calculator central. Profesorul trebuia numai să semneze listele cu note. Iar banii taxe universitare curgeau. Cum altfel ar fi reuşit o universitate privată să aibă un local la care Universitatea Bucureşti numai visează şi un post propriu de televiziune?
Cum s-a putut? Simplu, prin refuzul de a se supune controlului exercitat, conform legii, de ARACIS. Cum a fost posibil acest dispreţ? Iarăşi simplu: miniştrii Educaţiei din ultimii ani (Hărdău, Adomniţei) au tăcut laş şi complice.
Şi deodată, aproape incredibil: actualul ministru, d-na Ecaterina Andronescu, are curajul să rupă tăcerea. Anulează diplomele obţinute de la Spiru Haret de la facultăţi neacreditate. Mii, zeci de mii de diplome. Mai mult, ordonă inspectoratelor şcolare să-i scoată din examenele de definitivat pe absolvenţii respectivelor facultăţi. Absolvenţii (de a căror soartă unii se înduioşează ipocrit