Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cel mai important creditor al segmentului energetic local in acest an de criza, spune ca prezenta sa in schemele de finantare atrage bancile comerciale care asa sunt mai dispuse sa-si asume anumite riscuri.
Cel mai recent imprumut acordat de BERD si printre cele mai mari pentru o companie de stat a fost in valoare de 170 mil. euro pentru modernizarea unui grup al Complexului Energetic (CEN) Turceni, din care BERD va acorda 80 mil. euro, restul fiind sindicalizat de la un grup de banci comerciale din care fac parte Erste Bank, Societe Generale, UniCredit si Intesa Sanpaolo. Banca de Comert si Dezvoltare a Regiunii Marii Negre va oferi un imprumu paralel de 20 mil. euro. Costul total al proiectului este de 224 mil. euro, restul urmand sa fie suportat de CEN Turceni.
"Bancile sunt mai dispuse sa contribuie la finantarea proiectelor daca suntem si noi implicati. Isi asuma mai usor riscul. De exemplu, acest imprumut pentru Turceni a fost suprasubscris pentru ca initial era vorba de 150 mil. euro, ceea ce demostreaza inca o data apetitul mare pe care investitorii il au pentru segmentul energetic", spune Riccardo Puliti, director al departamentului BERD pentru Energie. Imprumutul pentru CEN Turceni era in discutie de mai multi ani, declansarea crizei amanand si mai mult imprumutul. Cu toate acestea, BERD nu a avut ezitari in ceea ce priveste creditarea Petrom, cea mai mare companie locala controlata de grupul austriac OMV, cu 500 de milioane de euro de la inceputul anului pentru sprijinirea unor proiecte de mediu si pentru constructia unei unitati noi de producere a energiei electrice.
Ce proiecte atrag banii BERD
"Discutam chiar si acum pentru acordarea mai multor finantari in Romania pe segmentul energetic si cred ca in urmatoarele 9-12 luni vom acorda inca cateva credite de mai mult