Comisia Europeană a saluat astăzi progresele înregistrate de România şi Bulgaria pentru îmbunătăţirea sistemelor lor judiciare, dar a criticat lipsa de voinţă a clasei politice în general pentru a lupta eficient împotriva corupţiei, relatează AFP. " Există un elan pentru reforme în cele două ţări, la nivel tehnic, dar trebuie susţinut de un angajament politic mai puternic pentru reformele judiciare şi pentru eradicarea corupţiei ", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Johannes Laitenberger. El a făcut aceste afirmaţii cu ocazia publicării rapoartelor anuale ale CE privind sistemele judiciare român şi bulgar, relatează NewsIn.
În Bulgaria, chiar dacă Bruxelles-ul salută "iniţiativele individuale", reformele " nu sunt susţinute în totalitate de un consens politic sau de o strategie convingătoare pentru a combate corupţia şi crima organizată ", a explicat el. Rezultatul este că sistemul judiciar este perceput în continuare drept " prea lent, uneori inechitabil şi în unele cazuri supus influenţelor şi interferenţelor ", a subliniat purtătorul de cuvânt.
Concluzia este şi mai rea în cazul României, potrivit AFP: implementarea reformelor judiciare " este încă prea fragilă, sistemul aflându-se în continuare sub un grad de presiune politică ", a afirmat el. " Eforturile pentru reforme sunt în continuare prea fragmentate, iar procesul este uneori prea politizat ", a adăugat el.
După aderarea lor la UE, în 1 ianuarie 2007, cele două ţări se află sub o supraveghere inedită din partea Comisiei Europene în trei sectoare: sistemul judiciar şi lupta împotriva corupţiei, gestionarea fondurilor europene şi securitatea alimentară.
Anul trecut, raportul a fost foarte sever pentru Bulgaria şi a determinat Comisia să îngheţe fonduri europene de peste 800 de milioane de euro destinate Sofiei, dintre care 200 de mil